• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Грошові перекази: євро проти долара. Що надійніше?

Так склалося, що через нестабільну економічну позиції гривні українці вважають за краще зберігати свої заощадження в інших, надійніших грошових знаках. У ній же вони можуть здійснювати і грошові перекази за кордон. Гривня не стабільна з різних причин: інфляція, недовіра до банків, законодавства і уряду, пандемія коронавірусу, військовий конфлікт на Сході України та ін. Перед тим, як сформувати валютну корзину для заощаджень, багато людей задаються питанням: що надійніше - долар або євро? Розглянемо далі більш детально.

Найпопулярніші валюти в Україні

Сьогодні в нашій країні для вкладень і інвестицій найчастіше використовують долар США, євро, рідше - російський рубль, китайський юань і фунт стерлінгів. З більш екзотичними валютами краще не зв'язуватися, адже дістати їх можна тільки в великих містах за невигідним курсом. Краще вибрати пару валют, в яких можна буде зберігати свій капітал і забезпечити собі фінансову "подушку безпеки". Також багато що залежатиме від того, як скоро є необхідність отримати дохід:

  • вклади в гривнях - забезпечать непоганий дохід на короткострокових депозитах;
  • заощадження в доларах або євро принесуть прибуток і в короткостроковій, і в довгостроковій перспективі.

Краще зберігати гроші в декількох валютах, щоб зростання однієї могло компенсувати падіння другої.

Євро або долар, що краще вибрати?

обмін євро долар

Долар є найпопулярнішою і стабільною валютою в світі, саме тому в ній проводиться велика частина міжнародних торгових угод, зберігаються вклади в банках і т.д. Незважаючи на ряд переваг, вона не раз переживала кризи і падіння, тому щоб застрахувати свої вкладення, краще купувати і долар, і євро.

Euro є основним конкурентом долара. Він також є світовою резервною валютою. Євро - відносно молода грошова одиниця з сильною стійкою позицією, єдине падіння він переживав в 2014 році. У ньому можна зберігати близько 30% заощаджень, ще 30-40% - в доларах, іншу ж частину грошей можна залишити в гривнях.

Коли потрібно купувати валюту?

На сьогоднішній день немає строгих вказівок, що краще купувати і коли. Загальна рекомендація: можна взяти ту валюту, яка на даний момент має низьку вартість. В Україні спостерігаються сезонні скачки курсів:

  • влітку UAH зміцнюється, тому можна купити долар або євро за низькими цінами;
  • взимку курс гривні падає, так що час для придбання інвалюти несприятливий.

Це пов'язано з сезонною циклічністю української економіки, яка залежить від промисловості та експорту аграрної продукції.

Не варто зберігати заощадження в одній валюті

У тих людей, які вже не перший рік зберігають заощадження в іншій валюті, є вже свої методи і особливості формування валютного кошика. Новачки ж можуть використовувати 2 основні принципи:

  1. 50/50, при якому гривня і іноземна валюта знаходяться в рівному співвідношенні.
  2. 75/25, при якому більшу частину заощаджень становлять USD і EUR.

Другий варіант добре підходить усім за рахунок збалансованості, доходності та надійності. Він добре себе проявляє в часи політичної нестабільності в країні, фінансових криз і знецінення UAH. Дізнаватися актуальні курси валют і прогнози експертів можна на сайті НБУ, а також на офіційних ресурсах інших банків, пунктів обміну, фінансових аналітиків та ін.