0800331296

Як перевірити заборону на виїзд за кордон та не зіпсувати відпочинок?

Заборона на виїзд за кордон

Щоб проходження прикордонного контролю не стало неприємною несподіванкою, варто заздалегідь перевірити заборону виїзду за кордон. Нерідко траплялися випадки, що люди не могли виїхати з країни і псували собі відпустку, адже туроператори їм не повертали кошти. Щоб не потрапити у подібну ситуацію, варто перевірити усі борги перед поїздкою.

Відповідно до чинного законодавства залишити територію України не можуть:

  • працівники певних організацій, які мають доступ до секретних даних;
  • строковики;
  • співробітники СБУ;
  • люди, які перебувають під слідством;
  • українці з непогашеною судимістю;
  • особи, штрафи та борги яких перевищують суму вище за допустиму.

Як правило, найнеприємнішою несподіванкою є наявність боргів, про які багато людей навіть не підозрюють і дізнаються лише на кордоні.

Процедура накладання заборони на перетин кордону

Заборона на виїзд за кордон накладається не за один день, це досить тривала складна процедура. За наявності прострочених боргів, включаючи кредити або несплачені аліменти, позивач подає заяву до суду, після чого суддя вивчає матеріали справи та виносить вирок. Судовий процес може затягуватися, проте рішення все одно буде ухвалено. Якщо боржник добровільно не погасить борги, то пристави можуть знайти його майно, а також заблокують перетин кордону.

Перевірити заборону на виїзд в інші країни можна на спеціальних ресурсах, там можна вивчити інформацію про наявність боргів, неоплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху, заборгованості з бюджетних платежів тощо. Можна також звернутися до приватних інтернет-компаній, які оперативно зберуть дані з усіх джерел за невелику плату.

Висновок: необхідно перевіряти наявність заборони не в день відльоту, а хоча б за кілька тижнів до відпочинку. Це допоможе уникнути різних неприємностей та вберегти свої нерви.