0800331296

Як розпізнати фальшиві євро?

Зараз, як і багато років тому, існує ймовірність того, що ви можете отримати на здачу або ж при обміні валюти фальшиві гроші. Є зразки, які відразу визначити не можна, але в більшості випадків винна звичайна неуважність громадян. Якщо у вас на руках є гривні, рублі, євро, долари, то необхідно вміти відрізняти підроблені й справжні банкноти для того, щоб не опинитися в незручній ситуації. Фальшиві євро можуть відрізнятися відразу за кількома ознаками, які розглянемо нижче.

Як відрізнити фальшиві євро від справжніх?

Як визначити підроблені євро

Існує відразу кілька ознак того, що вам дісталися фальшиві євро:

  • не промацуються опуклі написи і зображення на банкноті. Справжні купюри мають рельєфну накатку, яка тактильно відразу ж відчутна. Для порівняння ви можете взяти в руки відразу кілька банкнот;
  • не є видимими захисні знаки. Для того, щоб візуально оцінити євро, необхідно купюру піднести на світло і через неї повинні просвічуватися водяні знаки, захисні смуги, які входять до складу паперу, а також інші знаки. На фальшивих EUR всіх ступенів захисту ви не побачите;
  • на фальшивих євро ви не побачите мінливого зображення, якщо дивитися на банкноту під певним кутом. Голографічна стрічка вже може бути присутня на банкнотах номіналом 5-20 євро. Для більших банкнот існує голографічне зображення.

Якщо ж у вас немає впевненості після перевірок в автентичності євро, варто використовувати такі способи перевірки банкноти:

  1. Варто уважніше придивитися до паперу. Сам по собі папір з якої зроблені євро повинна бути жорсткою, шорсткою, але при цьому не повинна сильно гнутися. Тактильно справжні гроші набагато тонше від фальшивих.
  2. Варто звернути увагу на банківські знаки в кутку банкнот. Якщо уважніше придивитися на світлі знаки повинні складатися в номінал банкноти, яку ви перевіряєте. У підроблених купюр можуть бути візерунки тільки на передній частині, але на світлі номінал ви побачити не зможете.
  3. На захисної лінії повинен бути присутнім номінал, який добре проглядається на світлі. На фальшивих євро може бути присутнім смужка, проте без номіналу.
  4. Якщо більш детально вивчити купюру під лупою, то можна побачити написи, які зроблені мікродруком. Це можуть бути цифри, слово "euro" та інші символи. Гроші, які є фальшивими, даної інформації не містять.
  5. Також перевірити справжність ви можете за допомогою ультрафіолету. Під ультрафіолетовому світлі змінюється колір, написи купюри, а також видні захисні волокна. На фальшивих євро всіх деталей під ультрафіолетом ви не побачите.

Тому якщо вам попалися фальшиві EUR, то необхідно звернутися в поліцію або повідомити в банк.