0800331296

Прогноз по курсу валют: чого чекати в наступному році?

Світова фінансова криза, викликана пандемією Covid-19, не обійшла стороною і Україну. Однак інфляція згладила перехід в новий стан, тому українці не так болісно відчули локдаун, як європейці чи американці. Прогноз курсу валют на тиждень постійно знаходиться в динаміці, тому українці то купують, то здають іноземну валюту. Сьогодні українська економіка не така чутлива до спадів, як це було 15 років тому. За даними Мінекономіки за останні 10 років в нашій країні значно покращилися основні показники макроекономіки:

  • відсутність дисбалансів в зовнішньому секторі;
  • помірний зовнішньоторговельний дефіцит;
  • стабільна банківська система.

Позитивну динаміку також поліпшило те, що за останній рік українці майже не їздили за кордон, а країна закрила свої кордони. Оптимістичні курси валют, прогнози аналітиків допомагають зміцнитися національній валюті.

Курс долара в Україні на 2021 рік

Курс долара Кривий Ріг

За словами прем'єр-міністра до кінця року 2020 року долар буде коштувати 27-28 гривень. Такий прогноз курсу валют досить оптимістичний. Він також не вважає, що немає причин для різкої зміни курсу. У нашій країні спостерігається стабільність стосовно ліквідності банків і золотовалютних резервів. Фінмаркет прогнозує курс валют в 2021 році 29,1 грн, при цьому середня зарплата виросте до 6250 грн. До кінця року прогноз курсу валют на тиждень буде більш оптимістичним, так як долар буде складати 28,8 грн. При зростанні ВВП на 0,5% 1 $ може коштувати 27-28 грн. Міжнародні кредитори дають більш песимістичні прогнози. МВФ очікує, що до кінця року українська економіка впаде більше, ніж на 8%.

Прогнози експертів

Урядові прогнози передбачають підвищення мінімальної зарплати - до 6000 грн з 1 січня 2021, і до 6250 грн з 1 липня наступного року. Такі ініціативи уряду вже розкритикували в ділових колах. Наприклад, в Європейській Бізнес Асоціації заявили, що розцінюють це, як невиправдане збільшення навантаження на фонд оплати праці, що під час кризи може привести до зростання "чорних" зарплат і зменшення офіційної зайнятості. В ЄБА нагадують, що зростання мінімальної зарплати означає істотне зростання бази нарахування єдиного соціального внеску.

Дізнатися актуальні курси валют - прогноз євро, долара, російського рубля та інших валют можна на сайті НБУ, а також сайтах провідних українських банків і пунктів обміну. Знаючи реальний прогноз курсів валют на завтра, можна спрогнозувати момент, коли буде вигідно купити або продати валюту.