0800331296

Як розпізнати фінансову піраміду?

Фінансові піраміди

Вам пропонують вкласти фінанси під високі відсотки, обіцяють дохід без зусиль у найкоротші терміни та просять залучати друзів до нового проекту? Не поспішайте радіти, можливо, уявна інвестиційна компанія – це замаскована фінансова піраміда. Розглянемо далі, як її розпізнати і не потрапити до рук шахраїв.

Що являє собою фінансова піраміда?

Фінансова піраміда — це незаконний проект, який приваблює вкладників нібито вигідними інвестиціями та великим прибутком. Усі члени піраміди одержують кошти за рахунок постійного залучення нових учасників. Верхівка піраміди справді може добре на цьому заробити, а ось низи нічого не одержують, поки нікого не приведуть.

Ця класична схема виникла ще в 90-ті, проте досі знаходяться люди, яких не зупиняє гіркий досвід ошуканих вкладників. Сучасні піраміди використовують досить стрімкі дії: агресивна реклама, збирання грошей з усіх, хто вірить у халяву та ін. Щороку українці на них втрачають мільярди гривень.

Різновиди фінансових пірамід

Сучасні шахрайські організації поділяються на кілька типів:

  1. Піраміда як вона є. Деякі організатори не приховують суть свого проекту та досить переконливо демонструють його переваги.
  2. Піраміда як джерело надприбуткових інвестицій. Найчастіше вони позиціонують себе як інвестиційне підприємство і активно агітують вкладати кошти в криптовалюту, нерухомість, IT-стартапи та інші варіанти швидкого прибутку.
  3. Піраміда під прикриттям. Шахраї постійно винаходять нові схеми обману, тому часто маскуються під букмекерські контори, інтернет-проекти та ін.

Як розпізнати шахраїв?

Існують певні ознаки, які допоможуть вичислити організаторів пірамід:

  • гарантія високого прибутку без ризику, при цьому схема нарахування досить складна і незрозуміла;
  • прохання приводити нових клієнтів-рефералів. Заманюючи людей відсотком від внеску, злочинці хочуть залучити більше людей до своєї схеми;
  • відсутність підтвердження інвестицій. Якщо ви бачите лише гарні презентації, а не офіційні документи, або вас просять переказати гроші не за офіційними реквізитами і не видають жодних чеків, то у разі обману ви не зможете довести, що робили якісь внески до сумнівного проекту;
  • відсутність контактів на сайті компанії. Якщо немає ні пошти, ні телефону, а можна тільки замовити зворотний дзвінок, то перед вами 100% шахраї. Так вони шифруються, щоб їх не вирахувала поліція.

Якщо ви нарахували 1-2 ознаки, потрібно серйозно задуматися, хто перед вами - недосвідчена фінансова компанія або замаскована фінансова афера.

Як не потрапити до фінансової піраміди?

Якщо ви сумніваєтеся, чи можна довірити свої гроші компанії, потрібно зробити ретельну перевірку:

  1. Пошукайте компанію у реєстрах легальних фінансових організацій.
  2. Перевірте дані у державному реєстрі юридичних осіб або на сайті податкової служби України.
  3. Знайдіть відгуки в Інтернеті.
  4. Вивчіть доступні документи, особливо реквізити компанії.

Не поспішайте приймати рішення, навіть якщо вас запевняють, що ця угода – вигода всього вашого життя. Жодні вмовляння не повинні вас змусити якнайшвидше внести гроші та підписати договір. Якщо є сумніви, краще проконсультуйтеся із юристом.