0800331296

Біржовий курс валют - що це таке?

Торгівля валютою на біржі є улюбленим заняттям як початківців, так і досвідчених трейдерів, яких цікавить заробіток на різниці купівлі та продажу валюти. Рівновага на грошовому ринку визначається різними факторами, тому сьогодні існують різні курси: банківський, біржовий, фіксований, плаваючий і ін. Найбільш чесним і вигідним є біржовий курс, який визначається в умовах торгів валютою.

Функції грошового ринку при біржовому курсі обмежуються встановленням ціни, тому нічий прибуток в неї не входить. Якщо є можливість придбати долари або євро на біржі, то варто нею скористатися.

Як і ким визначається курс валют?

Курс валют Кривий Ріг

Сьогодні в багатьох країнах застосовуються ефективні інструменти грошового ринку, які стримують обвал економіки, а також дозволяють регулювати курси валют. Найбільше на стан валютного ринку впливають такі чинники:

  • Стан економіки країни. У кожній державі попит на ту чи іншу валюту може змінюватися в залежності від інфляції, рівня процентних ставок, стану платіжного балансу та ін. При погіршенні економіки держава залучає іноземні інвестиції, при цьому ціна національної валюти може зростати. І навпаки.
  • Довіра до національної валюти. На цей фактор ще впливає поведінка держави на міжнародному рівні.
  • Діяльність великих банків і фондів, які поповнюють золотовалютні резерви і купують валюту.
  • Війни, стихійні лиха, катастрофи тощо.
  • Динаміка цін сировини та інших товарів, які йдуть на експорт.

Крім основних факторів є ряд другорядних факторів, які також формують ціну на валюти в країні і ускладнюють прогнозування крос-курсів.

Від чого залежить біржовий валютний курс?

Біржовий курс хоч і вигідний, однак постійно коливається. Його вартість валюти відрізняється від тієї, яку пропонують банки. Це відбуваються по ряду причин. Наприклад, банки визначають курс тільки раз в день, при цьому вони роблять це таким чином, щоб продати клієнтам валюту дорожче і отримати прибуток.

Біржовий валютний ринок - це місце, в якому можуть вести торги і юридичні, і фізичні особи. На біржовий курс валют впливають:

  • інфляції і їх прогнози;
  • купівельна спроможність;
  • показники ВВП, ВНП, НД тощо;
  • політика уряду стосовно національної валюти;
  • рівень довіри до тієї чи іншій валюті;
  • грошовий ринок попиту і пропозиції.

Біржовий курс встановлюється пропорційно покупної можливості валюти, руху капіталів, кредитів, інвестицій. Завдяки йому можна також порівняти вартість товарів на світовому ринку, оцінити банківські рахунки, а також рахунки приватних осіб і компаній у вигляді іноземної валюти.

Вигода покупки валюти на біржі

Біржовий курс покупки валют найвигідніший в порівнянні з банками, обмінниками, онлайн-ресурсами тощо. Купуючи там ресурси, кожен зможе персонально встановити бажаний курс, після чого потенційні продавці будуть вирішувати, погоджуватися на нього чи ні. Єдине обмеження - сума повинна бути мінімум 1000 доларів. Для біржових торгів потрібно відкрити валютний рахунок, встановити необхідний софт, вибрати брокера і підписати з ним контракт, а також врахувати всі комісії для виведення коштів.

Висновки

Біржовий курс привертає трейдерів, які займаються торгами і отримують з цього прибуток. Співвідношення валют на біржі має вигляд пари, а вартість валюти називається котируванням. Яскравий приклад торгів на біржі - платформа Форекс.